• Grein Hotel 28.08.2017
    Serdecznie zapraszamy
  • Hotel Wiktoria 02.08.2017
    Z czystym sumieniem mogę polecić Hotel Wiktoria na wesela oraz poprawiny!!! Miałam przyjemność organizować tam swoje przyjęcie weselne. Obsługa jest ...
  • Nova Riviera Organizacja Wesel 10.02.2017
    Zapraszamy serdecznie do korzystania z naszej oferty!
Gdzie przydaje się sztuka dekorowania ciast?

Szukasz pomysłu na niebanalny prezent lub stoi przed Tobą wyzwanie organizacji imprezy okolicznościowej, a nie wiesz za bardzo, co sprawdzi się pod względem kulinarnym na stole? 

Gdzie przydaje się sztuka dekorowania ciast?

 

W artykule poznasz bliżej sztukę dekorowania ciast i zorientujesz się, gdzie najlepiej ją wykorzystać.

 

Dekoracje kulinarne są modne w sytuacjach takich jak wydarzenia okolicznościowe (z weselami na czele), ważne spotkania biznesowe celebrujące (np. podpisanie kontraktu), czy jubileusze i nietypowe święta rodzinne, ale również firmowe.

Niezmiernie często z dekoracji kulinarnych korzysta się gdy chodzi o prezenty na osiemnastki, wieczory kawalerskie i panieńskie. Ponadto coraz częściej unikalne wyroby cukiernicze wykorzystują przedsiębiorstwa na targach branżowych, konferencjach, dla podkreślenia wartości marketingowych. Sama branża cukiernicza ma duży potencjał kreatywnego rozwoju i wpisuje się wyraźnie w potrzeby każdej grupy klientów.

 

Porady na początek, dotyczące zlecenia dekoracji cukiernikowi

Należy pamiętać, aby podać cukierni lub konkretnej osobie odpowiedzialnej za dekorację ciast dokładny wzór i wytyczne. Nie pozostawiaj w tym obszarze dowolności. Druga sprawa to termin realizacji. Typuj wykonawców stosunkowo wcześniej, aby uniknąć ewentualnego rozczarowania. Czasami istnieje potrzeba wprowadzenia poprawek. Weź to pod uwagę.

 

Jakie ciasta i jakie dekoracje?

Standardowo w branży cukierniczej wyróżnia się ciasta waflowe, biszkoptowe, niezwykle kruche odpowiedniki, ciasta francuskie, czy te bazujące na drożdżach, bezowe, zbijane, piernikowe. W kwestii kremów masz do wykorzystania pozycje wygotowane, gorące (od maksymalnego do średniego nasycenia) i zimne. W kwestiach smaku dekorowanie ciast nie ma właściwie żadnych ograniczeń. Najpopularniejsze smaki to czekolada, karmel, orzech, ser, marcepan. Widzisz, że trzeba rozpatrzyć trochę danych przez zamówieniem dekoracji ciast.

 

Dlaczego dekorowanie ciast jest droższe od standardowych wyrobów cukierniczych?

Praca cukiernika w klasycznej wersji polega na ręcznym manipulowaniu ciastem. Dochodzą do tego kwalifikacje dotyczące znajomości optymalnych technologii, zachowanie pełnej higieny, właściwe zapakowanie produktu. Cukiernik musi wykazać się ponadto wysokim poziomem kreatywności. Najlepsze dekoracje wychodzą nie z linii produkcyjnej, ale właśnie z ręki doświadczonego cukiernika. To duża wskazówka podczas składania zamówienia.

 

Jakimi produktami dekorować?

Dekorowanie ciast jest powiązane z kremami, polewami, szczególnie lubianą bitą śmietaną, marmoladą, lukrem, owocami (często specjalnie wycinanymi), wiórkami czekoladowymi, a także elementami niejadalnymi, podkreślającymi, np. charakter uroczystości. Pod względem form nie ma w sztuce dekoracji większych ograniczeń. Istnieją formy liter, zwierząt, trójwymiarowe pozycje, specjalistycznie kształtowane masy.

 

Czy są jakieś wady takiego typu zamówienia?

Krótki termin spożycia to na pewno duża wada udekorowanych ciast. Trzeba termin ich podania idealnie zoptymalizować z uroczystością. Cukiernia powinna zapewnić zawsze właściwy transport. To jedyne wady, jakie można odszukać, ale lepiej je znać i akceptować.

 

Na zakończenie

Wyroby cukiernicze wykonywane na indywidualne zamówienie wpisują się już nie tylko w potrzeby imprez okolicznościowych, ale także targów firmowych czy wydarzeń promocyjnych. Po lekturze artykułu wiesz, jak podejść do takiego zamówienia i co zrobić w celu zoptymalizowania jakości. Jeżeli szukasz czegoś wyjątkowego dekoracja cukiernicza za każdym razem spełni swoje zadanie.

 

Źródło: warszawski Bake Shop, czyli inspiracje dla osób, dla których dekorowanie ciast, tortów i inych wypieków jest czymś więcej niż pracą w kuchni.