• Grein Hotel 28.08.2017
    Serdecznie zapraszamy
  • Hotel Wiktoria 02.08.2017
    Z czystym sumieniem mogę polecić Hotel Wiktoria na wesela oraz poprawiny!!! Miałam przyjemność organizować tam swoje przyjęcie weselne. Obsługa jest ...
  • Nova Riviera Organizacja Wesel 10.02.2017
    Zapraszamy serdecznie do korzystania z naszej oferty!
Lokal szyty na miarę... marzeń

Jak co roku, majowy weekend rozpoczyna sezon wielkich uroczystości. Komunia czy ślub to szczególny moment nie tylko dla samych zainteresowanych, ale również dla ich rodzin.   

Lokal szyty na miarę... marzeń

Warto spędzić ten czas z bliskimi i w możliwie najbardziej sprzyjających warunkach. Jak je zapewnić?

 

Czas

 

Planowanie warto rozpocząć nawet pół roku przed terminem uroczystości, a często i tak stanowi to absolutne minimum. Wiele restauracji ma terminy zarezerwowane z rocznym wyprzedzeniem. Można oczywiście liczyć na to, że ktoś zrezygnuje i miejsce się zwolni, ale to zbędny stres. Zamiast tego, warto skupić się na przemyślanym, spokojnym wyborze oferty, która będzie najlepiej pasować do naszych potrzeb.

 

Miejsce

 

Przede wszystkim ważna jest sama restauracja. Musi podobać się nam jej wystrój i położenie. Już  przy pierwszym rekonesansie należy uwzględniać też maksymalną liczbę planowanych gości, by uniknąć późniejszych problemów. Warto zastanowić się również, czy wolimy lokal w centrum, do którego łatwo dojechać z kościoła, czy marzą się nam raczej kwieciste plenery z możliwością wyjścia do ogródka (ale też z koniecznością zapewnienia dojazdu). - Dobrze jest dowiedzieć się, czy goście będą mieli dostęp do bezpłatnego parkingu oraz, czy można wynająć dla nich pokój. To podstawa w sytuacji, gdy planujemy zaprosić osoby z innych miejscowości - mówi Owidiusz Kowalczyk, manager restauracji Melancholia, otwartej przy Hotelu Invite we Wrocławiu.

 

Oferta

 

Gdy wybierzemy już odpowiednie miejsce, pora ustalić wszystkie szczegóły planowanej imprezy: jaka jest cena za osobę i co dokładnie wchodzi w skład oferty. Często zdarza się, że kwiaty, dekoracje, tort i napoje alkoholowe trzeba zapewnić samemu lub dodatkowo za nie zapłacić. Jeśli chodzi o własny alkohol, należy pamiętać, że niektóre lokale pobierają za jego wniesienie tzw. korkowe, które może dodatkowo podnieść koszty. Zawsze warto zapytać, jakie są możliwości sprowadzenia napojów przez samych organizatorów - znajomość branży i posiadane przez nich rabaty mogą finalnie przynieść korzyści każdej stronie. Oczywiście na pewno nie opłaca się oszczędzać na jakości wyżywienia. - Przy wyborze menu warto upewnić się, co dokładnie otrzymają nasi goście. Ile będzie ciepłych posiłków, przystawek, a także: z czego dokładnie będą się one składały. Jeśli jest taka możliwość, warto skosztować podawanych w danym miejscu posiłków i ocenić jakość obsługi. W końcu chodzi nam o to, by goście miło wspominali te chwile - dodaje manager Melancholii.

 

Detale

 

Pamiętajmy także o ustaleniu kilku pozornie dodatkowych drobiazgów: czy lokal udostępnia pomieszczenia na przebranie się lub złożenie prezentów, czy zapewniona jest klimatyzacja, przestrzeń dla palących i kącik dla dzieci, ile jest toalet i miejsc parkingowych? Wydawałoby się, że nie są to kwestie najistotniejsze, jednak ich brak może dość mocno zdezorganizować uroczystość. Warto też przedyskutować nasze oczekiwania z managerem lokalu, gdyż wiele elementów można elastycznie dostosować do aktualnych potrzeb. Różnorodność czynników, wpływających na sukces imprezy może prowadzić do konkluzji, że nie da się znaleźć idealnego miejsca. Chodzi jednak nie o spełnienie wszelkich zachcianek, a o zapewnienie podstawowych udogodnień, które sprawią, że uroczystość przebiegnie sprawnie i bez zakłóceń. Dobre restauracje są w stanie wyjść naprzeciw najróżniejszym potrzebom gości. Pamiętajmy też, że w rzeczywistości to oni są  najważniejszym czynnikiem, decydującym o powodzeniu imprezy.