• Grein Hotel 28.08.2017
    Serdecznie zapraszamy
  • Hotel Wiktoria 02.08.2017
    Z czystym sumieniem mogę polecić Hotel Wiktoria na wesela oraz poprawiny!!! Miałam przyjemność organizować tam swoje przyjęcie weselne. Obsługa jest ...
  • Nova Riviera Organizacja Wesel 10.02.2017
    Zapraszamy serdecznie do korzystania z naszej oferty!
Wybór menu weselnego

 Jakość weselnego poczęstunku czasami pozostawia wiele do życzenia, innym razem zapada w pamięć i sprawia, że goście latami wspominają smak wyjątkowego ciasta i kruchość pieczonego mięsa.

Wybór menu weselnego

 

By mieć pewność, że jedzenie na weselu będzie ukoronowaniem udanego przyjęcia, warto dobrze przemyśleć kwestie związane z wyborem menu.

Menu weselne - warto ustalić je z wyprzedzeniem

Wybór weselnego jadłospisu nie należy do najłatwiejszych. Pojawiają się wątpliwości natury praktycznej, trzeba pogodzić różne gusta i smaki, a często też skonfrontować własną wizję z opinią innych zainteresowanych osób.

  • By uniknąć stresu, warto menu weselne zaplanować z dużym wyprzedzeniem - dzięki temu będzie czas na ewentualne poprawki i zmiany decyzji.
  • Przy wyborze menu warto kierować się nie tylko ceną od osoby, choć to niezwykle istotne, ale też jakością oferowanych posiłków.
  • Warto pamiętać, że nie liczy się ilość, lecz jakość jedzenia - coraz więcej par rezygnuje z serwowania wielu posiłków na rzecz dwóch do trzech gorących dań i obfitego stołu szwedzkiego.

Dopytajmy gości o alergie i specjalistyczne diety

Zapraszani goście powinni mieć pewność, że ich alergie pokarmowe i nietolerancje zostały wzięte pod uwagę i że nie otrzymają potrawy, która może zagrozić ich zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu. Dlatego warto, na przykład przy potwierdzaniu obecności na przyjęciu, dopytać jeszcze o te kwestie i w zależności od uzyskanych odpowiedzi, ustalić odrębne menu dla alergików i osób na konkretnej diecie (na przykład wegańskiej). Dobrym pomysłem jest również ustalenie z menadżerem oddzielnego kosztu za posiłki dla dzieci, które mogą otrzymywać mniejsze porcje lub zupełnie inne posiłki.

Degustacja - dobry sposób na przetestowanie umiejętności kucharza

Jeśli tylko mamy taką możliwość, koniecznie skorzystajmy z opcji degustacji potraw. Szczególnie łatwo tego dokonać, jeśli zdecydowaliśmy się na urządzenie przyjęcia weselnego w restauracji, ale nawet klasyczne domy weselne i firmy cateringowe mogą umożliwiać przetestowanie oferowanych potraw.

  • Podczas degustacji warto skupić się na potrawach, które planujemy włączyć do menu weselnego.
  • Warto zwrócić uwagę zarówno na smak potrawy, jak również na jej temperaturę serwowania, estetykę podania i składniki, jakich użyto. W przypadku wesela w restauracji warto również zwrócić uwagę na obsługę kelnerską.

Tradycyjne menu weselne czy nowoczesne smaki?

Wiele osób staje przed ogromnym dylematem - podążać szlakiem tradycji i zaserwować rosół, pieczone mięso i roladę, a może sięgnąć po krem z dyni, sushi i fontannę czekoladową? Decyzja co do charakteru menu weselnego powinna być w pełni świadoma i dobrze przemyślana, a także uwzględniać gusta przeważającej części gości. Jeśli na przyjęciu będzie wielu seniorów i osób, które gustują w tradycyjnych smakach, warto wprowadzić je do weselnego menu, ale jeśli mamy pewność, że zaproszeni gości nie przestraszą się na widok krewetek, to nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć właśnie po takie - nie do końca typowe, nowoczesne smaki.